Jedni go kochają, inni wprost przeciwnie, ale nie da się ukryć, że sezon zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności, a także nastroju. Jak o nie zadbać? Z pomocą przychodzą tutaj przyprawy o dobroczynnym działaniu, a także rozgrzewające napoje bezalkoholowe, po które zimą sięgamy znacznie chętniej.
Jak zadbać o wzmocnienie odporności naturalnymi sposobami? Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie listę składników, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety oraz kilka przepisów, którym ciężko jest się oprzeć!
Kuchenne przygotowania do zimy – te przyprawy i dodatki wzmocnią Twoją odporność!
- Imbir – słynie ze swojego działania przeciwzapalnego, tak więc śmiało możesz dodawać go nie tylko do herbaty, ale równieżrozgrzewających zup typu krem, ciast, a także dań mięsnych.
- Kurkuma – to cenne źródło żelaza, manganu, potasu, witaminy B6 i C, a jej piękny kolor i rozgrzewające właściwości dodają charakteru każdemu daniu (czy też napojowi).
- Cynamon – jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwzapalnych, a ponadto wspomaga zdrowie serca, dzięki obniżaniu złego cholesterolu.
- Goździki – dzięki zawartości eugenolu rozgrzewają organizm od wewnątrz i jednocześnie poprawiają krążenie krwi. Dodaj je do herbaty lub kawy, a już zawsze będziesz tak przyrządzać ulubiony napój.
- Kardamon – zawiera składniki antybakteryjne, obniża ciśnienie krwi i cholesterolu, a w połączeniu z cynamonem, kurkumą i imbirem tworzy zespół, który pokona każde przeziębienie.
- Cytrusy – stanowią niezastąpione źródło witamy C wspierającej odporność, pracę układu nerwowego, a także lepsze przyswajanie żelaza. W sezonie zimowym śmiało więc sięgaj po pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty oraz pomelo!
3 gorące zimowe napoje 0% alkoholu, które rozgrzeją Cię podczas mrozów
Kwestię właściwości rozgrzewających wybranych przypraw mamy już omówioną, więc pora przejść do przepisów na pyszne, zimowe napoje bezalkoholowe, które rozgrzeją Cię nawet podczas najbardziej siarczystych mrozów. Wbrew pozorom znana i lubiana herbata zimowa nie jest jedyną z dostępnych możliwości i zaraz Ci to udowodnię – poniżej znajdziesz kilka pomysłów na sprawdzone i pyszne napoje bezalkoholowe w wydaniu na zimę.
- Gorąca czekolada w wersji spicy
Zima bez choćby jednej gorącej czekolady? Zapomnij! Ta przygotowana we własnej kuchni będzie smakować jeszcze lepiej, zapewniam!
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 30g cukru waniliowego
- 200ml śmietany 30%
- 700ml mleka
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki goździków
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
Przygotowanie:
Połam czekoladę i wrzuć ją do garnka, dodaj do środka cukier, śmietanę, mleko i wszystkie przyprawy, a następnie podgrzej wszystko aż do całkowitego rozpuszczenia (mieszając napój od czasu, do czasu). Przygotowaną czekoladę przelej do kubków lub filiżanek i podawaj od razu – na ciepło jest wprost wyśmienita!
- Herbata zimowa
Herbata zimowa jest absolutną klasyką i rzadko kiedy można spotkać osobę, która by jej nie lubiła. Fakt ten zresztą wcale mnie nie dziwi, ponieważ zimowe wieczory aż proszą się o relaks pod kocem z kubkiem aromatycznej, dobrze przyprawionej herbaty.
Dziś zdradzę Ci przepis na korzenną herbatę z cytrusami – prawdopodobnie na stale zagości ona w Twoim zimowym jadłospisie. Zacznij od zaparzenia swojej ulubionej esencji (świetnie sprawdzi się tutaj np. herbata Earl Grey), a następnie przelej ją do dzbanka lub garnka, rozcieńcz wodą i przejdź do całego clue przepisu, a więc dodawania kolejnych składników. Pokrój pomarańczę i cytrynę, dodaj cynamon, goździki, miód i odpowiednio dopasowaną do Twojego smaku ilość syropu z malin, całość wymieszaj, podgrzewaj przez chwilę razem i rozkoszuj się pyszną, zimową herbatą.
- Złote mleko
To znany i uwielbiany od wieków ajurwedyjski napój słynący ze swoich właściwości prozdrowotnych wpływających na poprawę pracy układu odpornościowego. Przepis na jego wykonanie jest dość prosty – wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 1 szklanka mleka (bądź napoju roślinnego)
- 1 łyżeczka kurkumy (lub też pół łyżeczki pasty z kurkumy)
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego, czarnego pieprzu
- opcjonalnie dla smaku łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Gdy masz już je wszystkie przygotowane, wówczas przejdź do przygotowania rozgrzewającego napoju. Zacznij od podgrzania mleka w małym garnku, dodaj do niego kurkumę, pieprz oraz cynamon i mieszaj dopóki składniki się połączą. Następnie podgrzewaj całość, mieszając ją od czasu do czasu i zdejmij garnek z palnika. Dodaj wybrane słodziło, lekko ubij mleko dodając mu kremowej konsystencji i rozkoszuj się smakiem samodzielnie przyrządzonego napoju.

