Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a więc to już najwyższy moment, żeby zacząć wzmożone przygotowania do wspólnego celebrowania tego magicznego okresu w towarzystwie najbliższych. Aby wszyscy czuli się zaopiekowani, zrelaksowani oraz oczywiście najedzeni warto zadbać nie tylko o potrzeby mięsożerców, ale też osób, które na co dzień stosują się do zasad diety wegańskiej. Wbrew pozorom weganie nie muszą wcale głodować podczas wigilijnej kolacji – istnieje bowiem wiele alternatywnych pomysłów na świąteczne potrawy, które zachwycają smakiem, wyglądem oraz łatwością przygotowania,
Masz wśród rodziny lub znajomych weganina i chcesz sprawić mu niespodziankę? Przygotuj choć jedną potrawę z propozycji przedstawionych przeze mnie poniżej, a sprawisz, że na jego twarzy pojawi się uśmiech!
Roślinne święta: pomysły na potrawy, które będą hitem na wigilijnym stole
Jeszcze jakiś czas temu dieta wegańska była traktowana przez większość społeczeństwa w kategoriach fanaberii. Wraz z upływem czasu oraz docieraniem do opinii publicznej alarmujących danych dotyczących stanu otaczającego nas środowiska naturalnego podejście to znacząco się zmieniło. Weganizm, w myśl którego rezygnuje się całkowicie ze spożywania wszelkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, ma wiernych wyznawców na całym świecie, a liczba osób praktykujących ten sposób odżywania się stale wzrasta, Popularność znacznie bardziej restrykcyjnej wersji wegetarianizmu związana jest nie tylko z pozytywnym wpływem na stan naszej planety, ale także korzyściami zdrowotnymi, a fakt, że wegańskie potrawy w niczym nie ustępują tym „klasycznym” dodatkowo podsyca zainteresowanie.
O tym, jak smakowite mogą być roślinne święta przekonasz się lada moment, ponieważ przygotowałam selekcję przepisów, które zachwycą nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców.
(Bez) ryba po grecku
Skoro standardowe wydanie tej wigilijnej potrawy kompletnie nie jest znane w Grecji, to wegańska profanacja tego przepisu również nie powinna nikogo urazić. W roślinnej wersji rybę zastępujemy bowiem… tofu, które dzięki odpowiednim dodatkom i marynatom można podawać na nieskończenie wiele sposobów, otrzymując za każdym razem zupełnie inny smak. Jak przygotować nie-rybę po grecku?
Składniki:
- 400g tofu wędzonego
- 3 cebule
- por
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- seler
- 2 pietruszki
- 300g przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 szt. liścia laurowego
- 5 szt. ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Cebulę oraz pora pokrój w drobną kostkę i zetrzyj czosnek, marchewkę, seler oraz pietruszkę na tarce. Następnie usmaż na patelni cebulę z czosnkiem i przełóż je do garnka, a potem usmaż po kolei wszystkie warzywa i włóż do cebuli. Na tej samej patelni podgrzej przecier pomidorowy, aby przeszedł smakiem warzyw, przełóż go do garnka z cebulą i zalej bulionem. W kolejnym kroku wsyp do środka wszystkie przyprawy, cukier oraz sos sojowy, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 30 minut dokładnie mieszając od czasu, do czasu.
Tofu pokrój w grubsze plasterki, usmaż na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor, a później ułóż warstwami w naczyniu na zmianę z warzywami. Całość włóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Bigos z boczniakami
Vegan-friendly bigos, w jakim rozsmakują się również najwięksi sceptycy weganizmu? Sam przyznasz, że brzmi to doskonale, a smakuje jeszcze lepiej – serio!
Do jego przygotowania będziesz potrzebować m.in. kapusty białej oraz kiszonej, boczniaków, suszonych jabłek, wędzonych śliwek, jałowca, liści laurowych, czosnek, marchew, wytrawne wino czerwone oraz suszone grzyby. Plan działania jest tutaj niemalże identyczny, jak w przypadku bigosu z mięsem i cały proces również wymaga cierpliwości. Zacznij od namaczania grzybów i pokrojenia kapusty, następnie przejdź do smażenia poszczególnych warzyw, a później pójdzie Ci już z górki!
Piernikowy tofurnik
Wielozadaniowe i niezastąpione w kuchni wegańskiej tofu poleca się także do… deserów! Tak, ten tajemniczy składnik warto wykorzystać, chociażby do wykonania piernikowego tofurnika, którego obłędny smak z pewnością będziesz wspominać jeszcze przez wiele kolejnych miesięcy i od tego roku stanie się on obowiązkową pozycją na Twoim wigilijnym stole! Wegański sernik pierniczkowy wykonaj tak, jak tofurnik, ale uzupełnij całość o produkty, których wprost nie może zabraknąć w świątecznych przysmakach, a więc oczywiście o korzenne przyprawy. Jako spód możesz wykorzystać pokruszone pierniczki „utwardzone” wegańskim masłem, a do tofurnikowej masy dodaj cynamon, kardamon, przyprawę do piernika, cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok cytrynowy i/lub pomarańczowy. Jeżeli całość udekorujesz polewą z czekolady oraz małymi pierniczkami, to dosłownie nikt nie przejdzie obok tego ciasta obojętnie.

